AIMPOINT VILTRECEPT
SKAPADE AV KOCK PETER J. SKOGSTRÖM
Att äta viltkött är både näringsrikt och miljövänligt. Det är kött från djur i vår naturliga närmiljö som har betat fritt och ätit björkskott, barrträd, gräs, blad och örter som är rika på mineraler. Här presenterar vi smakliga viltrecept framtagna av mästerkocken Peter Skogström.
INGREDIENSER
4 PERSONER
400 g | Älg, typ innanlår/högrev |
3 msk | Olivolja |
2 st | Morötter, gärna färgglada |
1 st | Rödlök |
2 msk | Vitvinsvinäger |
1 msk | Olivolja, fruktig |
200 g | Rågbröd |
50 g | Smör |
1 tsk | Chili flakes |
1 tsk | Oregano |
1 tsk | Rosépeppar |
1 st | Jalapeño |
1 | Äggula |
2 tsk | Dijonsenap |
1,5 dl | Matolja |
1 msk | Vinäger |
100 g | Hyvlade skogschampinjoner |
Friterad lök | |
Smörgås krasse | |
Salt & peppar | |
Zest från 1 citron |
BEREDNING
ÄLG
-
Hacka upp köttet i små bitar eller mal det i köttkvarn.
-
Lägg det direkt på en planka/tallrik. Krydda med salt, peppar, citronzest och olivolja.
GRÖNSAKER
-
Hyvla eller skiva morötterna tunt, finstrimla löken och vänd med vinäger, olja, salt och peppar.
-
Låt ligga och dra i minst 5 min, arrangera sedan på köttet.
EMULSION
-
Bränn jalapeñon och tag av skalet, rensa ur kärnorna och skär ner i bitar.
-
Mixa samman äggula, senap, vinäger och jalapeño. Tillsätt oljan i en fintråle tills den blir tjock, smaka av med salt, ev. lite vinäger.
-
Fyll i spritspåse och arrangera på köttet vid servering.
RÅGKRISP
-
Mixa rågbröd grovt, mortla kryddorna grovt.
-
Stek brödet krispigt i en stekpanna med smör och kryddor. Smaka av med salt.
-
Arrangera på tallrik och garnera med hyvlade champinjoner, frittad lök och krasse.
