AIMPOINT

VILTRECEPT

SKÅNSK DOVHJORTSGRYTA

”xoko” med vita rotfrukter, äpple och syltad svamp

Aimpoint Fallow Deer Stew Recipe

AIMPOINT VILTRECEPT

SKAPADE AV KOCK PETER J. SKOGSTRÖM

Att äta vilt kött är både näringsrikt och miljövänligt. Det är kött från djur i vår naturliga närmiljö som har betat fritt och ätit björkskott, barrträd, gräs, blad och örter som är rika på mineraler. Här presenterar vi smakliga viltrecept framtagna av mästerkocken Peter Skogström.

INGREDIENSER

4 PORTIONER
800 g Grytbitar av dovhjortskött
1 st Gul lök
1 st Vitlöksklyfta
1 Morot
1 msk Kakao av hög kvalitet
1 msk Tomatpuré
1/2 flaska Rödvin
6-8 dl Vilt-eller hönsbuljong
2 st Palsternackor
2 st Persiljerot
2 st Röda syrliga äpplen
  Smör att steka i & till grönsakerna
SYLTAD SVAMP
1 L Blandade svampar
1 bit Ingefära
1 st Gullök
2 dl 1,2,3 lag med lagerblad & svartpeppar

BEREDNING

GRYTAN
  1. Skala och skär till lök,vitlök & morötter i 1 cm bitar.

  2. Bryn köttet i smör runt om./p>

  3. Tillsätt lökarna,moroten,kakaon och tomatpurén & fräs ytterligare någon minut.

  4. Häll på rödvin och buljong så att det täcker köttet.

  5. Skumma under tiden som grytan puttrar på låg värme, låt den puttra i ungefär 90 minuter.

GRÖNSAKERNA
  1. Sätt ugnen på 150º C

  2. Skala och skär de vita rotfrukterna & lägg i smöret i klickar tillsammans med olivoljan, salt, peppar & halva timjanen.

  3. Baka rotfrukterna mjuka i ugnen.

  4. Dela och rensa äpplena från kärnor.

  5. Bryn i smör med lite salt,peppar & timjan.

SYLTAD SVAMP
  1. Ansa och klyfta ner svampen.

  2. Strimla ingefäran och löken.

  3. Koka upp 1-2-3 lagen.

  4. Lägg i löken och svampen, sjud i 1 min och lägg sedan in det i en glasburk.

  5. Tag upp köttet när det är mört och koka ner vätskan till god smak.

  6. Tillsätt lite smör och smaka av med salt,peppar och vänd ner den resterande timjan.

  7. Lägg ner rotfrukterna och äpplena i grytan tillsammans med köttet.

  8. Servera med svampen.

Aimpoint Fallow Deer Stew Recipe