AIMPOINT

VILTRECEPT

GRILLAT HARLÅR

med rostade rotfrukter och löksky

Aimpoint Grilled Hare Thigh Recipe

AIMPOINT VILTRECEPT

SKAPADE AV KOCK PETER J. SKOGSTRÖM

Att äta vilt kött är både näringsrikt och miljövänligt. Det är kött från djur i vår naturliga närmiljö som har betat fritt och ätit björkskott, barrträd, gräs, blad och örter som är rika på mineraler. Här presenterar vi smakliga viltrecept framtagna av mästerkocken Peter Skogström.

INGREDIENSER

4 PORTIONER
2 st Harlår
1 st Äpple
1 st Schalottenlök
2 msk Färsk Timjan
250 g Bacon alt. Sidfläsk
  Bindgarn
6 dl Viltsky
3 dl Rödvin
2 dl Fondgrönsaker: Morot, Lök, Vitlök, Palsternacka, Rotselleri
2 msk Tomatpuré
4 msk Hackad Schalottenlök
  Smör
1 kg Blandade Rotfrukter: Morot, Selleri, Potatis, Palsternacka
2 st Schalottenlökar
1 st Vitlöksklyfta

BEREDNING

HARLÅR
  1. Bena ur underbenet på låret och spara ovanbenet. Putsa köttet från hinnor.

  2. Skala och riv äpplet, hacka lök, timjan och strimla bacon.

  3. Stek sedan i en panna. Smaka av med salt och peppar.

  4. Låt blandningen svalna.

  5. Krydda låret med salt och peppar, lägg äppelblandningen i mitten.

  6. Rulla ihop och bind upp med bindgarn.

  7. Grilla så den får fin färg på medelvärme under lock på 150 grader i ca 20 min. Den ska vara lite rosa med en innertemperatur på ca 60 grader.

  8. Tag ut och låt vila i 10–15 min.

  9. Skär upp den i skivor.

PERSILJA- OCH LÖKSKY
  1. Börja med att bryna putset från haren i en varm kastrull. När den börjat få färg tillsätt grovt skurna grönsaker och tomatpuré.

  2. Bryn tills det fått fin färg.

  3. Slå på rödvin och buljong.

  4. Koka upp och skumma.

  5. Sjud sedan på låg värme i ca: 1–2 tim. När den kokat ner till hälften, sila och reducera till en god sås.

  6. Avsluta med att vispa i lite smör, hackad schalottenlök och hackad persilja.

ROTFRUKTER
  1. Skala, skrubba rotfrukterna och dela i fina jämna bitar.

  2. Rosta i en panna med smör eller i ugnen på 175 grader tills de fått fin färg och är mjuka.

Aimpoint Grilled Hare Thigh Recipe