Rödpunktssiktet

Aimpoint skapade originalet

Skjutförhållandena ställer unika krav på din utrustning och när det gäller precision är siktet högst prioriterat. Aimpoints banbrytande teknologi gör det möjligt att göra det som är allra mest naturligt - att hålla båda ögonen öppna och samtidigt fokusera på målet.

När en skytt tittar genom ett Aimpoint®sikte visas en röd punkt på linsen. Skytten kan då snabbt placera den röda punkten på målet, utan att släppa fokus ifrån det. Där den röda punkten befinner sig kommer du också att träffa.

Det är denna kombination av enkelhet, snabbhet, precision och pålitlighet som gör Aimpoints sikten till förstahandsvalet både för nybörjare och experter.  

Rödpunktsikten från Aimpoint görs utan förstoring och utan optisk förvrängning. I ett rödpunktsikte projiceras inte punkten på målet, den ses bara inne i siktet och bara av skytten. Lasersiktet projicerar riktpunkten på målet så att punkten blir synlig på målet. Rödpunktsiktet använder en lysdiod (LED) som är helt säker för ögat, till skillnad från ett lasersikte som skapar en riktpunkt med en laser, som kan skada dina ögon.

Rödpunktsikten är överlägsna järnsikten och kikarsikten på flera olika sätt. Med ett rödpunksikte från Aimpoint behöver du aldrig flytta fokus från målet.

Skillnaden mellan ett rödpunktssikte från Aimpoint och andra sikten illustreras här. Oavsett var du placerar ditt öga är lysdiodens spegelbild alltid parallell med siktets optiska axel, tack vare den dubbla linsens konstruktion och ljusbrytande egenskaper. Riktpunkten och träffpunkten sammanfaller alltid (se bild 1).

Aimpoint without parallax
Bild 1.

Den konventionella lins som används i de flesta rödpunktsikten ger en vinklad spegelbild, där punkten inte är centrerad på linsen. Ju längre från linsens centrum punkten befinner sig, desto större avvikelse från den optiska axeln. I sådana fall kan riktpunkten och träffpunkten aldrig vara samma (se bild 2).

Aimpoint with parallax
Bild 2.