Timjansstekt Dovhjort

Timjansstekt Dovhjort med Savoykåldolme och Rödvinssås 4 Portioner

Ingredienser

800gDovhjortstek
2mskTimjan,plockad
6dl Ox-eller viltbuljong
3dlRödvin
2dl Fondgrönsaker:morot,lök,vitlök,
palsternacka,rotselleri
1mskTomatpuré
4mskHackad schalottenlök
Smör
Dolmarna
4stStora Savoykålsblad
500gMandelpotatis
3dl Svamp,ansad
1dl Crème fraîche
1/2dlFärska Örter,hackade
1stSchalottenlökar,hackade
1dlOst,riven
Smör,olivolja,salt,peppar

Beredning

Hjort
  1. Putsa och krydda hjorten med salt, peppar och timjan.
  2. Bryn runt om i smör.
  3. Stek den klart i ugnen på 150 grader, använd köttermometer, när den är på 62 grader ta ut den och låt den vila helt öppet i minst 15-20 min, gärna längre.
  4. Precis innan servering värms den upp och trancheras.
Sås
  1. Bryn putset från hjorten med fondgrönsakerna
  2. Tillsätt tomatpuré och slå på rödvinet och buljong. 
  3. Koka upp och skumma av.
  4. Efter ca 1 timme, sila av såsen, reducera ev ytterligare
  5. Smaka av med salt, peppar och avsluta med att vispa i smör.
Dolmarna
  1. Koka upp saltat vatten och lägg ner savoykålsbladen och låt dem koka i 2 min, kyl dem direkt i kallt vatten.
  2. Koka potatisen med skal i saltat vatten.
  3. Skala sedan potatisen och stöt dem med en visp tex.
  4. Blanda i Crème fraîche, smör och olivolja, salt och peppar.
  5. Stek svampen i mindre bitar i smör med schalottenlök, tillsätt örterna och blanda ner i potatiskompotten.
  6. Lägg en klick potatiskompott på kålbladen, rulla ihop och pensla med smör, strö över osten och gratinera dem precis innan servering.

Servering:

Värm upp köttet precis innan servering på 250 grader i 5 min, tranchera upp och arrangera allt på varma tallrikar vid servering.