Kryddstekt Vildand

Kryddstekt Vildand med Vinägerfläsk & Timjan Inkokta Rödbetor 4 Portioner

Ingredienser

1-2 stVildänder
1 stKanelstång
15 stVitpepparkorn
15 stKryddpepparkorn
6 stLagerblad
1,5 literViltbuljong
100 gRotfrukter och Lök
4 dlRödvin
1 mskTomatpure'
10 stRödbetor
1 dlVinäger
1 mskSocker
1/2 dlHackad Persilja
2 stPepparrötter
8 stFläskskivor
1/2 dlVitvinsvinäger
1/2 dlHonung
Timjan
Smör
Salt och Peppar

Servering

Avsluta med att packa rödbetorna i en form, toppa med fläsket och servera med köttet och såsen vid.

Beredning

Vildand
  1. Stycka vildänderna enligt anvisning och sätt en sky på skrovet.
  2. Mixa dom torra kryddorna i en kaffekvarn eller krossa dom fint i en mortel, och rulla vildanden i kryddblandningen.
  3. Grilla eller stek anden, baka färdigt i ugn på 150 gr i ca 10–15 min tills en kärntemperatur 50 grader. 
  4. Ta ut och låt vila innan servering i ca 10 min.
Sås
  1. Sätt sedan en sky på skrovet och putset från anden med rotfrukterna.
  2. Koka ner viltskyn med rödvinet tills 2/3 återstår.
  3. Sila och reducera ner till hälften. 
  4. Krydda med salt, peppar och vispa i lite smör på slutet.
Rödbetor
  1. Skala och riv rödbetorna.
  2. Fräs upp och slå på vinäger, socker, timjan och låt det koka in helt och hållet.
  3. Avsluta med en liten kula smör och salt och peppar. 
Vinägerfläsk
  1. Strimla fläsket fint.
  2. Koka in i honungen och vinägern tills fläsket är karam0elliserat.
  3. Riv pepparroten och blanda med plockad persilja.