Tartar på älg

Ingredienser

400 g Älg,typ innanlår/högrev
3 mskolivolja
2 st morötter, gärna färgglada
1 st rödlök
2 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja,fruktig
200 g rågbröd
50 g smör
1 tsk chili flakes
1 tsk oregano
1 tsk rosépeppar
1 st jalapeño
1 äggula
2 tsk Dijonsenap
1,5 dl matolja
1 msk vinäger
100 g hyvlade skogschampinjoner
friterad lök
smörgås krasse
salt & peppar
zest från 1 citron

Beredning

Älg
  1. Hacka upp köttet i små bitar eller mal det i köttkvarn

  2. Lägg det direkt på en planka/tallrik. Krydda med salt,peppar,citronzest och olivolja

Grönsaker
  1. Hyvla eller skiva morötterna tunt,finstrimla löken och vänd med vinäger,olja,salt och peppar

  2. Låt ligga och dra i minst 5 min,arrangera sedan på köttet

Emulsion
  1. Bränn jalapeñon och tag av skalet, rensa ur kärnorna och skär ner i bitar.
  2. Mixa samman äggula, senap, vinäger och jalapeño. Tillsätt oljan i en fintråle tills den blir tjock, smaka av med salt, ev lite vinäger.
  3. Fyll i spritspåse och arrangera på köttet vid servering.
Rågkrisp
  1. Mixa rågbröd grovt,mortla kryddorna grovt
  2. Stek brödet krispigt i en stekpanna med smör och kryddor. Smaka av med salt. 
  3. Arrangera på tallrik och garnera med hyvlade champinjoner,frittad lök och krasse